K O D   K I C O Š A
 
 
 
 
 
 
 
Rodolf Arčibald Rajs
(1875-1929)
 
   Rodolf Arčibald Rajs, rođen 1875. godine, bio je švajcarski forenzičar, hemičar i profesor na Univerzitetu u Lozani.
   Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.
   Na poziv srpske vlade došao je u Srbiju 1914. godine kako bi zabeležio  zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske.
   Bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu.
   Zavoleo je srpskog vojnika i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji.
   Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine.
   Posle rata modernizovao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Tadašnja kriminalistička tehnika po mišljenju američkih istraživača koji su putovali po Evropi ciljno proučavajući ovaj vid policije, bila je na veoma visokom nivou.
   Međutim, Arčibald Rajs, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih funkcija. Živeo je skromno u svojoj vili "Dobro polje" u Beogradu.
   Dr Arčibald Rajs je 1926. godine postao počasni građanin grada Krupnja. Te godine je takođe jugoslovenski ministar i general Dušan Trifunović Rajsa proglasio počasnim kapetanom I klase pešadije Vojske Kraljevine SHS.
   U septembru 1928. godine Rajs je nameravao da ode iz Kraljevine SHS. U intervjuu za Politiku izjavio je:
   "Ali, svako strpljenje ima svojih granica. I moje je iscrpljeno do najdaljih granica. Moj rad se toliko ometa i bagateliše, da mi se dovoljno stavlja na znanje kako vam više nisam potreban"
   Rajs dalje objašnjava kako je sa prijateljima iz mnogih beogradskih društava godinu dana radio na organizaciji proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta:
   "Međutim, gospodin dr. Marinković, ne obaveštavajući o tome odbor, negirao je ceo taj posao. Određen je jedan novi odbor koji će da pripremi proslavu. A proslava je zakazana za osmi oktobar. Zašto? Kakav je to znameniti dan osmi oktobar u istoriji vašega naroda."
   Umro je 8. avgusta 1929. godine u Beogradu. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, dok je njegovo srce, po testamentarnoj želji, sahranjeno u kapeli na Kajmakčalanu.

ČUJTE SRBI!
 

Oficiri srpske vojske sa pukovskom zastavom

 

R. Šuković - Srpski oficir u osmatračnici na Kajmakčalanu

 

V. Becić - Prelazak srpskih vojnika preko Kolubare

 

Poslednji pozdrav

 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com