K O D   K I C O A

Izdvajamo

 
Stari dani
Borisav Stanković
   ta ima sad tamo da vidite? Nita. Prosta, mala varoica, opkoljena vinogradima i brdima. S udaljene stanice dovezete se kroz vinograde. Od "badarnice" silazite irokim, prostranim ulicama, koje bivaju sve tenje i tenje to se vie ulazi u varo. Isprva, kuće pola seoske, pola varoke. Napred kuće, gomile đubreta, tek sada iz konjunice izbačena slama koja se pui, i dvorita puna balege i prljavih kokoaka. To su većinom kuće doseljenika iz Turske. Dalje već počinju dućani, kovačnice, lončarnice, ali najvie mehane. Onda, izrivena kaldrma, opale česme, reka, kameni most s turskim natpisom, presueno korito, obala puna vrba, topola. Vodenice koje ne rade, već se u njima peče rakija.
Nastavak ->

Gazda Mladen
Borisav Stanković
   Celog ivota, uvek, samo je radio ono to jedan čovek treba da radi.
   Jo dok je bio mali, tek poao u kolu, znao je da, kao to dolikuje sinu i prvencu njihove kuće, treba da se najbolje uči, a opet da kod kuće od svih najvie se boji, potuje babu, očevu mater. Baba je bila u kući sve i sva, svi su se nje najvie bojali i potovali je. Za ručkom, večerom čekalo se da ona prvo sedne za sofru, ona prvo počne da jede, okusi od jela, pa tek onda oni: otac, mati... I Mladen je tako i radio.
Nastavak ->

Knjiga o Milutinu
Danko Popović
   Sinovče, nisam ja ranije bio ovako pričljiv. Ovde mi je govor omilio, ovde, u zatvoru. Ranije - poslovi, brige, ne daju glavu podići pa zaboravlja ta je juče bilo, a sad, ceo ivot ko na dlanu. Sećam se svega.
   Sećam se ko da je juče bilo - zvoni sa svih strana, a ljudi, dabome, znaju da se tako ne dozivlje na molitve i na pokajanja, nego da se u rat poziva.
   Izađem pred talu, sednem na mericu, a ono jutro, milina jedna. Treba da se odmori, baldisao si od kopanje, konje i drugi poslovi - jeka je rada, a ovo sad, jeka od zvonjave.
Nastavak ->
 
 
 
 
 
 

Novo u Čitaonici

Pečalbari
Dragoslav Manić Forski
Moj zemljak
Borisav Stanković
Đavolja posla
Svetolik Ranković
Knjiga o Milutinu
Danko Popović
Pokojnikova ena
Borisav Stanković
Zvonar
Svetolik Ranković
Jesenje slike
Svetolik Ranković
Stari vruskavac
Svetolik Ranković
Noć na mostu
Milovan Gliić
 

 

 

Copyright 2005-2013 kodkicoa.com