K O D   K I C O Š A
 
 
Savinačka Kasina
Kafana na ćosku Malajničke
Miša D. Jovanović
   Postoje neka mesta na kojima se prosto rečeno: neprijatno osećam! Možda bih to iznenadno stanje moga duha mogao jednostavnije opisati kao nekakvu nelagodnost izazvanu posebnom vrstom nepodnošljivog osećaja tuge. Raslo bi do granica najbližih bezrazložnoj i haotičnoj melanholiji. Kao da sam se baš tog trenutka promenio - preobratio; iz jednog običnog, čilog prolaznika u paranoičnu osobu koja se hvata za džep u potrazi za nitroglicerinom. Ne znam ni sam otkuda mi taj lek pade na pamet, jer nisam srčani bolesnik, ali, uvrežilo se valjda, pričaju: "treba odmah pod jezik staviti jednu pilulicu!" Jedan moj poznanik, pevač, imao je drugačiji tik. Kad bi ga, "to nešto" spopalo, znao je da nategne iz naročito oblikovane flašice, (nekada se mogla kupiti u svakoj trafici), neku gadno parfimisanu travaricu od koje bi ga - tvrdio je - svi ti grudni i ostali molijerovski bolovi odmah prestajali. Ne znam šta se sa njim desilo, ne viđam više ni tu rakiju. Samo, za razliku od njega, ja sam nesvesno izjednačavao tu moju neobjašnjivu vrstu sete, sa još neobjašnjivijim i bezrazložnijim strahom od prolaznosti!
   Ovaj ćošak na fotografiji oduvek smo zvali: "na ćošku Malajničke". Zvaćemo ga tako još neko vreme, dok se ne naviknemo, jer nam promena u "Pekićevo" ni malo ne smeta - naprotiv, no nije o tome reč. Na ovom ćošetu desila se jedna od najvećih čuburskih tragedija. To je upravo jedno od onih mesta na kojima se ne osećam baš ponajbolje, a evo i zbog čega:
   Nekada se ovde nalazila kuća i kafana Vlastimira Pavlovića, poznatog čuburskog advokata i violiniste. Odlazio bi kao Pavlović na sud pre podne, a onda je uveče, kao Carevac uzimao violinu i u svojoj kafani "Savinačka Kasina" svirao gostima sve do fajronta. Pripomagao mu je pesmom i kolega - advokat Mijat Mijatović, a harmonikom otac Miše Blama - Rafajlo! Svirali, nije se znalo da l' su bolji advokati il' muzičari. Vlastimiru cela porodica pomagala, žena - deca... kafana u prizemlju, deo za stanovanje na spratu, a u podrumu, naravno, burići sa vinom i rakijom, i to onom najboljom, kako dolikuje!
   Sve je bilo idilično i lepo do 6. aprila 1941. godine. Doletele one nemačke "štuke" razbucale Beograd i "Savinačku Kasinu" skoro do temelja! Jedino ostala da vire iz podruma burad sa pićem - netaknuta. Pade, vele, bomba nekako sa strane, slistila sprat i kafanu, poubijala celu advokatovu porodicu, samo on, nekim pukim slučajem, ostao u životu.
   Pričao mi je deda stric, da je svojim očima gledao kako je Pavlović - Carevac, ispred ovog borića i loze pored koje je nekada bila kapija kafane, tog tužnog jutra, između dva naleta bombardera, nudio u pocepanoj pidžami okupljenom narodu rakiju i vino besplatno, za dušu svoje žene i dece čija su tela još ležala tu, pod ruševinama! Naravno, ljudi u onoj muci prihvatili to - za dušu, plakali zajedno sa gazdom, saosećali, da mu lakše prođe onaj bol pod grudima, ona muka i seta! Naselila se ta ljudska tuga, valjda sa takvih mesta ona nikada ni ne odlazi, stalno je tu, čuči negde u parkićima, pod borovima il' lozom, ispod klupe, sve dok postoji uspomena, i hvata ovakve kao što sam ja. No, na sreću, brzo i popusti, ostavi na miru, već me upoznala, kao i kuče kad zalaje po navici, pa kad prepozna, ono prestane i zavrti repom. I mene tuga zavolela.
   Možda je sa ovog mesta trebalo da vam se javim u nekom jesenjem mesecu, ali vidi se i sada sasvim dobro. Loza sa Carevčeve kapije obmotala se o četinar, pa će na jesen, na zimzelenu zarudeti Vlastimirovo grožđe, kao spomen na tugu, da se ne zaboravi, a kako su počeli sve da nam ruše, neka ova dopisnica preduhitri leto, a mene će onaj bol verovatno prestati, bar jednoga dana kada se probudim, a ništa me ne zaboli! Možda ću pribeći i onom "lekiću" moga drugara, pokojnog pevača, od koga sam naučio i da pevam "Eminu"?
<- Nazad
Tri šešira
Kičevo
Kod Tri seljaka
Dardaneli
Tri lista duvana
Bosfor
 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com