K O D   K I C O Š A
 
Sećanje na čika Ducu, poslednjeg somborskog fijakeristu
Grad je izgubio deo sebe
L. Čerfelj
   13.10.2000 - Malo je Somboraca kojima nešto govori ime Sanko Milutinović, ali nema Somborca koji nije čuo za čika Ducu, poslednjeg somborskog fijakeristu koji je preminuo 24. avgusta.
   Vodari i fijakeristi su simboli prošlosti Sombora. Dugogodišnju tradiciju somborskih vodara 1972. godine okončao je upravo čika Duca. Pošto se razvojem gradskog vodovoda to zanimanje ugasilo, on je prešao u fijakeriste. Zbog toga se za čika Ducu bez dvoumljenja može reći da je bio simbol Sombora koji neumitno nestaje.
   Kada je pre nekoliko godina iznemogao njegov konj Miško, čika Duca je prestao da vozi fijaker, ali nije prestao da bude fijakerista. Često smo ga viđali kako sedi ispred Muzeja, gde je bila početna stanica za fijakere i pozdravlja se sa poznanicima, razgovara sa svojim starim mušterijama...
   Možda će Sombor krasiti fijaker kao turistička znamenitost, ali fijakeristi se rađaju, a poslednjeg među njima, čika Duce, više nema. Smrću čika Duce, Sanka Milutinovića, grad je izgubio deo sebe.

Somborski fijaker ulicama luta
Ostadoše samo čiča Ilija i Vidra
M. Miljenović

   Kao malo koja varoš u Vojvodini, Sombor je bio vekovima poznat po fijakerima. Imali su ih, istina, i drugi gradovi, ali zahvaljujući pesmi o Jagri, fijaker je postao obeležje Ravangrada.

Nastavak ->

Molim Vas, nemojte, nemojte, ne psujte...
Somborski fijakeri i fijakeristi
M. Miljenović
   Dok sedim kraj velikog staklenog portala u sajber ambijentu lokala koji je nekada bio čuveni "Prosvetni" i pijuckam jutarnju kaficu, na pamet mi pada bezbroj priča o starinama somborskim. Toliko ih ima da bi Somborci mogli da dosade i Bogu i ljudima naklapajući o tome čime su zadužili Jevropu i Srbadiju.
   Evo, na primer, baš kafa. Do Evropljana je došla zahvaljujući, ne direktno Turcima, već Somborcu Franji-Ðuri Kolčiću, spasitelju Beča, što je nakon vojne Eugena Savojskog u carstvujuščoj Vijeni otvorio birtiju i upoznao evropski "hoh" sa napitkom bez koga u civilizovanom svetu ne počinje jutro i radni dan.
   Hajde, možda Somborci nisu bili uvek tako planetarno preduzimljivi, ali mora im se priznati da već 227 godina u kontinuitetu školuju učitelje, pa su samim tim i opismenili srpski rod. Pozorište, muzej, srpska čitaonica, horovi... sve je to matoro, preko vek, vek i po, dva, i malo se varoši može takvim nečim pohvaliti. A opet, kad pitaš bilo koga na šta ga Sombor asocira, prvo što će ti skoro svako čeljade u ovoj zemlji reći je "fijaker i tambure". Džaba ta silna pismenost i građansko-trgovačka aristokratija starostavna, kad se od konja i fijakera nismo odmakli.
Nastavak ->
 
U tom Somboru
Kikinda
Pozorišni trg, Beograd
Čika Žarkovi kicoši
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com