K O D   K I C O A
 
 
 
Vlastimir Pavlović Carevac
(1895-1965)
 
Čubura mali Monmartr
 
 ...Njegova violina je zaćutala. A svirala je svuda: na televiziji, radiju, koncertnim podijumima i u malim kafanama periferije.
   - "Koji kraj najvie volite?" - pitali su ga.
   - "Čuburu!"
   - "Zato?"
   - "Čini mi se da nikad nisam padao u takav sevdah kao u malim čađavim kafanama ovog kraja, koliko put sam dočekao zoru u "Kičevcu" i "Sokolcu" svirajući ozarenim licima zidara, dimničara, kočijaa, bifedija... Kad umrem recite: "Carevac je odsvirao". Samo to. Ne volim govore i nekrologe."
   "Umro je, govori se, poslednji pravi beogradski boem koji nije mnogo mario za udobni ivot - pisala je "Politika". Svirajući, on je, kau sagoreo. Govori se da ga niko nikad nije video u zimskom kaputu ni po najljućem mrazu. A bio je diplomirani pravnik i mogao je da je hteo raditi stotinu poslova u kojima nema muzike. Sada kaemo: umro je onaj koji nas je jedino zabavljao svojom muzikom, bez odmora, bez prestanka. Jeste. Bio je veliki zabavljač, bez obzira na cenu koju je morao da plaća... On je bio obuzet svojim strunama. Njega je muzika iz naroda opsela. On je i nju zauzvrat proslavio..."
   Pisalo je to u novinama posle 10. januara 1965. kada je u 13.40 prestalo da kuca srce Vlastimira Pavlovića Carevca.

Ko čuva uspomene?
 
   I tako već godinama. Uspomene na Cara ne gasnu. Od Monmartra do Braničeva. Ali, kad neko potrai podatke o njemu, jedva ako će naći nekoliko redaka u publikaciji "Ko je ko", izdatoj jo 1957. godine od strane Saveza novinara Jugoslavije. Tamo kratko stoji: "Pavlović Vlastimir - Carevac, interpretator narodne muzike, rođen 7. oktobra 1895. u Carevcu, srez Ramski, Srbin. Adresa: Beograd, Bulevar revolucije 126, tl. 43-294. Pravni fakultet zavrio u Beogradu. Za vreme rata u logoru na Banjici, u zatvoru u Beču i u koncentracionom logoru Dahau u Nemačkoj."
   Njegovog imena nema u Jugoslovenskoj enciklopediji ni u Maloj enciklopediji Prosvete. Jedina ploča njegovih interpretacija izala je devet godina posle smrti.
Ni jedna muzička kola ne nosi njegovo ime. Kao da je zaboravljen.
   Ali, Carevac se ne moe zaboraviti...
 
Saa Marković

* ♫ Vlastimir Pavlović Carevac - Svilen konac
 
Posluajte:
Vlastimir Pavlović Carevac - Bojerka   ♫
Vlastimir Pavlović Carevac - Stara apčanka   ♫
Tri eira
Kičevo
Kod Tri seljaka
Dardaneli
Tri lista duvana
Bosfor
 
 

Copyright 2005-2013 kodkicoa.com