K O D   K I C O Š A
 
 
 
 
 
 
 
Kako su istinite priče postale pesme
Dimitrije se ubio na grobu neverne žene,
Jeremija Krstić zaista je bio tobdžija iz Toponice,
a "belo Lenče" do smrti proganjalo svoju ljubav iz mladosti
   Teško je i zamisliti slavlje u Srbiji na kojem se, pored svakojakih muzičkih sadržaja, ne čuju i neke stare, narodne pesme. Od zaborava ih čuvaju pevači i kafane, ali i pravi ljubitelji sevdaha, boemi, ljubitelji atmosfere, štimunga i davno potisnutog derta. Za razliku od nekih drugih, savremenih i na brzinu sklepanih, većina ovih pesama sačuvala je dušu, jer su, kako kažu, iz duše i života nastale. U njima su opevani stvarni događaji, ispraćaji na ratna polja, ljubavne drame, nedaće i radosti, i sve drugo što život nosi sa sobom.
   Većina starih pesama, koja se i danas može čuti, nastala je tokom druge polovine 19. i početkom prošlog veka. Vremenom, iz prvobitnih verzija mnogo toga je promenjeno, aranžmani su prilagođeni savremenim zahtevima, ali je ostala priča o tome kada su nastale i kako.
   Nedavno preminuli novinar i etnolog Mile Nedeljković godinama je istraživao nastanak pojedinih melodija, istinite priče pretočene u stih i rimu, a njegov obiman rad skoro je objavljen i u Srpskom običajnom kalendaru za narednu, prostu 2010. godinu. U njemu je, između ostalog, Nedeljković objasnio kako je nastala "Milkina kuća na kraju", kako su se u Stankovićevoj "Koštani" obrele pesme "Šano, dušo" i "Stojanke, bela Vranjanke", omiljene pesme Borine književne junakinje. Ovom prilikom opisujemo nastanak nekoliko i danas veoma popularnih pesama.
 
   Žitelji nekadašnje Pogačarske male u Vranu i danas se sećaju Mileta Pileta. Za njih je Mile "onaj što ima pesmu", tačnije "tatko na Persu", jer je njegova ćerka Persida i sama živela u istoj mali... Niko danas pouzdano ne zna kada je Mile Pile došao na ovaj svet, jerbo mu je majka govorila da je rođen "one godine kada su zvezde padale". Nažalost, nijedna od njih ne beše srećna po mladog momka. Rano je ostao bez oca, a kao najstariji od petoro dece majka ga je, kao mezimca, prozvala Mile Pile.
   Kao momak, obilazeći imanje u vranjskoj Gornjoj čaršiji, u dvorištu Koste i Agnije Stamenković spazio je i "ubavo devojče" po imenu Lenče. Vremenom, njegovi prolasci bivali su sve češći, a zadržavanja na kapiji sve duža. Ni Jelena (Lena) nije bila ravnodušna, pa je između njih ubrzo planula iskrena, mladalačka ljubav. Nažalost, tome su se usprotivili njeni roditelji. Od tada je Mile nailazio samo na zatvorenu kapiju i sklopljene kapke na prozorima. Belo Lenče je bilo pod stalnim prismotrom, pa su i njegovi dolasci bivali sve zaludniji.
   Sve ovo posmatrali su i duhoviti Vranjanci, koji su Mileta i njegovu muku ubrzo "turili i u pesmu". Nastala kao obično zadirkivanje, pročula se "po vranjanske kafane i sokaci", pa je tako došla i do Jeleninih roditelja. Zbog nje odlučuju da je što pre udaju, a izbor je pao na bakalina Kostu Stošića. Venčanje i svadba, beleže ondašnji hroničari, održani su početkom februara 1898. godine.
   Godinu i po dana kasnije ženi se i Mile Pile. Iz jedne ugledne porodice isprošena je Ljubica, ali time pesma nije zamukla. Ma koliko bio dobar i požrtvovan kao suprug, svaki put kada bi je dočula, a to bi bivalo počešće, sledilo je prebacivanje i optuživanje. Jednoga dana, u pratnji najstarijeg Ljubičinog i Miletovog sina, došao je mladi inženjer Mihailo Stošić da zaprosi njihovu kćer Persidu. Imao je samo jednu manu, bio je sin belog Lenčeta. Kada je za to saznala, Ljubica je pozelenela od besa.
   - Šta?! Jas sas belo Lenče kao priju da se ljubim? Nikad!
   I dvadeset godina posle smrti belog Lenčeta, koja je poginula u bombardovanju Beograda 1941. godine, Ljubica nije praštala mužu mladalačke grehe. Sve do novembra 1960. godine, kada je Ljubica tužno ispričala svoj san ćerki Persidi.
   - Sa našeg Pileta ne valja. Tatko će ti umre. Sanjala sam noćas da dođe belo Lenče i odvede mi ga - rekla je Ljubica.
   I doista, sledeće noći, Mile je umro. Uverena da ga je odvela Lenče, Ljubica nije htela čak da ode i na sahranu.
   - Možda je i bolje što nije išla - ispričao je kasnije Mile Brbača, jedan od najbližih prijatelja porodice. - Na samom ulazu u groblje, naš sprovod se susreo sa svatovima. Mi smo išli za kovčegom ćuteći, a svadbari su pevali " Otvori mi, belo Lenče".
 
   Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, pesma "Ja sam ja, Jeremija", koju je prepevao Predrag Živković Tozovac, izazvala je u javnosti brojne polemike. Tada je nastala i polemika da li je ova pesma legenda ili zaista opisuje Jeremiju, vojnika iz Toponice. Redakciji nekadašnjeg lista "Sabor" javio se i Petar Krstić iz Niša, koji se obratio pismom:
   - Ja sam potomak Jeremije Krstića, rođenog u Toponici ispod Suve planine, kraj Bele Palanke. U Prvom svetskom ratu bio je tobdžija prvog topa. Veseljak, svirao je frulu, pa je i sam sebi spevao pesmu. Zdepast, razvijenih ramena, crnih brkova i belih zuba, najčešće je izvodio na vašarima i skupovima, ističući sebe...
 
   Pesma "Dimitrije, sine Mitre" samo je jedna iz stvaralačkog opusa Stane Avramović Karaminge, koja je običavala da svaku životnu priču pretoči u pesmu. Međutim, za istinitu priču čula je od svoje majke, u njenom samrtnom času. Kakav je utisak ostavila na mlađanu Stanu ova priča, dovoljno govori i podatak da je tražila da je sa ovom pesmom, mnogo godina kasnije, isprate i na večni počinak.
   Stana je dobila ime po tetkinoj ćerki, koja je ujedno bila i životni junak ove pesme. Pred kraj života, majka joj je ispričala istinu o rođaki Stani, koja je bila udata za Dimitrija i sa kojim godinama nije imala decu. Pročuje se, međutim, da je Stana jednu noć provela i sa nekim Stojanom. Toma, ujak njenog muža Dimitrija, pozove Stanu da to proveri.
   - Kako te nije stid da nam obraz ukaljaš? Čuli smo da si bila sa Stojanom. Zar je to istina? - grdio je Toma.
   - Istina je - odgovorila je Stana bez oklevanja. - Ali, ako sam s njim išla od merak, oči nek mi ispadnu, pa slepa po svetu da idem! Muka me naterala, znaš koja...
   - Verujem ti - reče Toma. - Ali pošto je tako, nemoj sa Stojana. Ni on decu nema. Nego, idi sa Ristu Garabinu. On ni sam ne zna kol'ko ih ima.
   Vest o Staninoj bremenitosti sve je obradovala. Stana, koja je za ondašnje prilike već bila baba (navršila je četrdesetu), bila je pošteđena svakog rada i kretanja. Nesrećom, posle teškog i bolnog porođaja, Stana je umrla, ali je dete preživelo.
   U petak, posle pogreba, Dimitrije je obišao rodbinu, podsećajući da je sutra Stani prva subota. Na to je podsetio i svog ujaka Tomu, koji mu je tada rekao istinu.
   - Ako, neka je Bogom prosto. Mi smo inače hteli da usvojimo dete, kad već nismo mogli da imamo svoje. A ovo mi je barem Stana rodila - rekao je Dimitrije.
   Sutradan, na Staninoj svežoj humci, uz krstaču, stajao je Dimitrije. Pri kraju obreda, obratio se prisutnima:
   - Ovde pored moje Stane da me kopate. Ne me doma nosite...
   A onda je mirno izvadio pištolj i ubio se.
   To je Karamingi ispričala majka Magda, Stanina tetka. U toj noći, koju je provela u bdenju kraj majčinog mrtvog tela, Karaminga je spevala pesmu "Dimitrije, sine Mitre". Ali dugo ju je skrivala, baš kao što je čuvana tajna o zloj porodičnoj kobi.
 
M.M.
(Press, 27. decembar 2009. godine)
 

 

<- Nazad
Otvori mi, belo Lenče
"Otvori mi, belo Lenče,
vratanca, džanum, portanca,
da ti ljubim, belo Lenče,
ustanca, rujna rumena."
 
"Ne mogu ti, Mile Pile,
da stanam, da ti otvaram,
legnala mi stara majka
na fustan,
ludo na fustan,
pa ne mogu, Mile Pile,
da stanam, da ti otvaram."

 

Ja sam ja, Jeremija
"Ja sam ja, Jeremija,
prezivam se Krstić.
Selo mi je Toponica,
drvena mi dvokolica,
služio sam stalni kadar,
artiljerija.
 
Ja sam ja, Jeremija,
prezivam se Krstić.
Imam sito i karlicu,
imam ženu vračaricu,
služio sam stalni kadar,
artiljerija.
 
Ja sam ja, Jeremija,
prezivam se Krstić.
Imam njivu i livadu,
vodenicu lađaricu,
služio sam stalni kadar,
artiljerija.
 
Ja sam ja, Jeremija,
prezivam se Krstić.
Više kuće trijerica,
preko plota udovica,
služio sam stalni kadar,
artiljerija."
 
Dimitrije, sine Mitre
"Dimitrije, sine Mitre,
moja živa rano.
 
Pet godina, čedo moje,
kako bolna legam.
 
Ti ne pitaš, mili sine:
Od što, majke, legnaš?
 
Ti ne vidiš, ludo moje,
da te žena vara.
 
Ti još spiješ, sine Mitre,
ona se promene.
 
Bela rekla, mili sine,
kopče zakopčane.
 
Kopče zakopčane, sine Mitre,
kose očešljane.
 
S kanate u ruke, ludo moje,
na đerđenku ide.
 
Kad se vrće, mili sine,
kopče pokidane.
 
Kopče pokidane, čedo moje,
kose raščupane.
 
Zar ne vidiš, sine Mitre,
da te žena vara?"
 
"Ako, ako, majke moje,
barem je ubava."
 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com