K O D   K I C O Š A
 
Danica Obrenić
(1920-2004)
 
Ruse kose
 
   Danica Obrenić rodila se u Mladenovcu 21. oktobra 1920. godine. U Mladenovcu je Danica imala svoje prve pevačke nastupe na školskim priredbama. Porodica Jovanović se po potrebi očeve službe selila po Srbiji. Najviše su živeli u Smederevskoj Palanci gde je Danica završila šest razreda gimnazije.
   Danica je od malena pokazala muzički talenat i još na priredbama u rodnom Mladenovcu i nešto kasnije u palanačkoj gimaziji pevala je solo ili u horu. U Palanci je pored škole učila privatno i klavir. Uoči Drugog svetskog rata porodica Jovanović se seli u Beograd. Živeli su u ulici Gavrila Principa 26. gde i danas živi Danicina bratanica. Danica je imala starijeg brata Rada koji je otišao u Australiju i mlađeg brata Zorana koji je bio krojač i dugo godina šef krojačnice u robnoj kući Nama u Beogradu. Danica je za vreme okupacije pohađala muzičku školu "Stanković".
   Njen lirski sopran donosio joj je visoke ocene, a profesori su je nagovarali da se posveti operi. Njena sestra od ujaka dr Milica Bošković  i danas se seća kako je Danica polagala završni ispit u toj školi, kada je pevala jednu ariju iz "Rigoleta" svojim koloritnim sopranom. Posle oslobođenja zaposlila se u Radio Beogradu kao pevač u horu Radio Beograda, a u istoj kući će na kraju biti i urednik u muzičkoj redakciji. Penziju je dočekala kao slobodni umetnik.
   Danica je preminula sama u staračkom domu 2004. i sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Poslednju poštu nadahnutim govorom odao joj Radoslav Graić u prisustvu rodbine, prijatelja i poštovalaca.
   Danica pripada prvoj posleratnoj generaciji narodnih pevača i svirača, zajedno sa Vlastimirom Pavlovićem Carevcem, koji joj je bio prvi učitelj.
 
(Iz knjige "Mladenovačke varošarije" Mioljuba Uzelca)
 
Poslušajte:
 

Ljubivoje Vidosavljević

Radmila Dimić

Zora Drempetić

Danica Obrenić

 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com