K O D   K I C O Š A
 
Divna Ðoković
(1915-2005)
 
Koštana
 
   Istaknuta dramska umetnica Narodnog pozorišta, operska diva i pedagog.
   Divna Ðoković rođena je u Livnu 1915, gimnaziju je završila u Beogradu, a potom je pohađala studije na tek otvorenoj Glumačkoj školi pri Narodnom pozorištu. Akademiju za muzičku i dramsku umetnost završila je u Beču.
   Glumačku karijeru počela je u Narodnom pozorištu 1935. godine. Njena prva uloga je bila u Ibzenovoj drami "Divlja patka".
   1939. godine nastupala je kao Koštana u istoimenom pozorišnom komadu s pevanjem Borisava Stankovića. To će biti njena životna uloga, koju će interpretirati punih dvadeset i sedam godina na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
   Njena glumačka karijera, tokom koje je, pored Koštane, ostvarila više od četrdeset zapaženih uloga, trajala je trideset i pet godina. Među njenim glumačkim ostvarenjima posebno se ističu one iz Šekspirovog repertoara: Emilija u Bogojavljenskoj noći i Ariel u Buri. Zapažene su i njene kreacije u Molijerovim komedijama - Arijeta u Učenim ženama i Anželika u Uobraženom bolesniku. Posedujući zavidne mogućnosti u pogledu transformacije glumačkog izraza, Divna Ðoković je sa uspehom prevazilazila klasična fahovska svrstavanja glumaca i sa podjednakom ubedljivosti tumačila je dramske i komične uloge. Posebne uspehe imala je u predstavama dela naših klasičnih i savremenih pisaca. Nastupala je u Sterijinim komedijama kao Ančica u Pokondirenoj tikvi i Jelica u Laži i paralaži, zatim kao Saveta u Trifkovićevoj Izbiračici i kao Ljubica u Ðidu Janka Veselinovića sve do Zone i Vaske u Sremčevoj Zoni Zamfirovoj.
   Uspešno se bavila i pozorišnom pedagogijom. Bila je nastavnik predmeta Postavka glasa i dikcija na Odseku glume Muzičke akademije u Beogradu i na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.
   Tokom svoje umetničke karijere Divna Ðoković bila je zapažena i kao interpretator naših narodnih pesama na programima Radio Beograda, uspevši da ostvari prefinjen stilizovani izraz.
 
Poslušajte:
 

Ljubivoje Vidosavljević

Radmila Dimić

Zora Drempetić

Divna Ðoković

 
 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com