K O D   K I C O Š A
 
 
Kako su istinite priče postale pesme
Dimitrije se ubio na grobu neverne žene,
Jeremija Krstić zaista je bio tobdžija iz Toponice,
a "belo Lenče" do smrti proganjalo svoju ljubav iz mladosti
   Teško je i zamisliti slavlje u Srbiji na kojem se, pored svakojakih muzičkih sadržaja, ne čuju i neke stare, narodne pesme. Od zaborava ih čuvaju pevači i kafane, ali i pravi ljubitelji sevdaha, boemi, ljubitelji atmosfere, štimunga i davno potisnutog derta. Za razliku od nekih drugih, savremenih i na brzinu sklepanih, većina ovih pesama sačuvala je dušu, jer su, kako kažu, iz duše i života nastale. U njima su opevani stvarni događaji, ispraćaji na ratna polja, ljubavne drame, nedaće i radosti, i sve drugo što život nosi sa sobom.
Nastavak ->

1914 - 1918

Srpski narodni običaji i predanja

B. S. Jovanović - Kude ideš da iljadiš
S. M. Mijatović - Običaji srpskog naroda iz Levča i Temnića
T. R. Đorđević - Beleška o Vlasotincu
V. J. Radojević - Jedna stara srpska kuća

Knjiga o Milutinu
Danko Popović
   Sinovče, nisam ja ranije bio ovako pričljiv. Ovde mi je govor omilio, ovde, u zatvoru. Ranije - poslovi, brige, ne daju glavu podići pa zaboravljaš šta je juče bilo, a sad, ceo život ko na dlanu. Sećam se svega.
   Sećam se ko da je juče bilo - zvoni sa svih strana, a ljudi, dabome, znaju da se tako ne dozivlje na molitve i na pokajanja, nego da se u rat poziva.
   Izađem pred štalu, sednem na mericu, a ono jutro, milina jedna. Treba da se odmoriš, baldisao si od kopanje, košnje i drugi poslovi - jeka je rada, a ovo sad, jeka od zvonjave.
Nastavak ->

Gazda Mladen
Borisav Stanković
   Celog života, uvek, samo je radio ono što jedan čovek treba da radi.
   Još dok je bio mali, tek pošao u školu, znao je da, kao što dolikuje sinu i prvencu njihove kuće, treba da se najbolje uči, a opet da kod kuće od svih najviše se boji, poštuje babu, očevu mater. Baba je bila u kući sve i sva, svi su se nje najviše bojali i poštovali je. Za ručkom, večerom čekalo se da ona prvo sedne za sofru, ona prvo počne da jede, okusi od jela, pa tek onda oni: otac, mati... I Mladen je tako i radio.
Nastavak ->
 

 

 

 

 

Copyright © 2005-2013 kodkicoša.com